Библиотечка секција са библиотекарком Малином Жупањац из ОШ „Ђура Јакшић“ у Краљеву обележила Светски дан морских корњача

У Основној школи „Ђура Јакшић“ у Краљеву у холу школе организована је изложба о морским корњачама као продукт једногодишњег рада библиотекарске секције, чији циљ је био подстицање развоја критичког и логичког мишљења уз коришћење технике „инсерт“ на тексту о морским корњачама. У овом тимском раду, поред ученика, учествовали су и школски библиотекар Малина Жупањац, наставници страног језика и вероучитељ, који је са децом осмислио и израдио експонате.
Поред обележавања Светског дана морских корњача, изложба промовише и вишејезичност јер су неке ставке из текста о корњачама, а које су одабрали ученици, преведене и изложене на 4 страна језика – руском, француском, немачком и енглеском. Такође се промовише одговоран живот на земљи имајући у виду широк спектар области од екологије до теорије постања, било еволуцијске или оне библијске описане у шестодневу.
Приступ целокупном раду и изложби је, дакле, интердисциплинаран и обухвата неколико области, од језика, где обухвата читање , комбинујући све његове врсте, с посебним освртом на истраживачко читање, затим споразумевање међу људима, као и биологију и веронауку, са препознатљивим апелом за буђење свести и очување угрожених врста на планети Земљи.

Више о овоме погледајте ОВДЕ.