Француска секција Поморавског округа основана је 26. септембра 2018. године са циљем популаризације и промоције француског језика.

Крајем марта, тачније 26. марта навршило се 6 месеци нашег постојања. На почетку је било много планова и верујемо да смо их све испуниле онако како смо то и замислиле. Кренимо редом.

Ово је био први месец Франкофоније (2019) који смо заједнички реализовале и сматрамо да је све било веома успешно.

На почетку месеца организовале смо (пишемо у женском роду јер немамо ни једног мушког колегу у Секцији) две Франкофоније. Најпре је 4. марта била представа под називом „Les collégiens chantent“ иначе, трећа по реду тог типа у Јагодини, у којој су певачке снаге на француском одмерили ученици основних школа Поморавског округа. Обе Франкофоније биле су организоване у Центру за културу у Јагодини, а план је да и надаље Јагодина буде домаћин Поморавске песме франкофоније. Школа домаћин у обе категорије је била ОШ „17. октобар“ из Јагодине.

Сутрадан, 5. марта, по први пут у нашем региону била је организована и представа под називом „Les lycéens chantent’“ где су се, као што и сам назив каже, средњошколци такмичили у што квалитетнијем певању на француском језику. Александра Стевановић, просветна саветница ШУ Јагодина, координирала је све акције и пропратила будним оком дајући нам несебичну подршку у свему.

Поред тога, Александра је била и председник жирија у обе Франкофоније (поред ње, ту су били професори музике и професори разредне наставе) који су били задужени сваки за свој део наступа. Поред председника жирија, Александра је та која је обезбедила све награде за најуспешније учеснике.

  1. марта 2019. године, организовале смо Прво окружно такмичење из француског језика у 6. разреду.

Такмичење је било организовано  у Ћуприји у ОШ „Ђура Јакшић“ и морамо рећи да је све било на нивоу једног окружног такмичења. Било је укупно 35 учесника.

И овде прича тек почиње.

Планови су да сва ова такмичења постану традиција које ћемо обогатити новим догађајима.

Срдачан поздрав из Јагодине, Француска секција Поморавског округа

  1. април 2019. године