Обележите Европски дан језика 2021. са нама!

20 година обележавања језичке и културне разноликости


Поштоване колегинице и колеге,


Позивамо вас да заједнички са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у својим школама обележите 20. Европски дан језика, 26. септембар.
Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултурност, толеранцију, отвореност, радозналост и целоживотно учење.
Позивамо вас да нам се у обележавању Европског дана језика 2021. придружите и затим пошаљете кратак извештај о обележавању. Ваши радови допринеће размени искустава, умрежавању наставника али и ученика, као и промоцији хуманистичих вредности које сви заједно заступамо. Своје идеје и примере реализованих активности можете нам послати на електронске адресе

dsjksrbija@gmail.com и dsbsrazglednica@gmail.com


а ми ћемо израдити извештаје и додати их у постојеће базе података.


У овим несигурним временима може бити изазов организовати догађаје који су сигурни и безбедни имајући у виду специфичну епидемијску ситуацију јер се и ове 2021. године због пандемије активности одвијају отежано и под другачијим околностима.
Предлажемо да и наше активности буду у складу са препорученим мерама (од стране надлежних органа и институција) у циљу безбедности и заштите здравља.
Ако трагате за одговарајућим идејама за овогодишњи Европски дан језика, предлажемо неке са којима можемо бити на прописаној дистанци: онлајн квиз са појмовима и преводима из језика који се уче у школи; израда стрипа или прављење паноа са адекватним темама и постављање изложбе; кроз сасвим кратке активности ученике упознати са европском породицом језика чији саставни део је и наш језик и исписати по коју реч, реченицу, цитат; направити мапу путовања или новине; ученици онлајн могу пронаћи информације о здрављу и превенцији заразне болести ковид-19 на језицима који се уче у школи, као и о вирусу корона који је променио животе свих нас, и могу заједно са наставницима језика и школским библиотекарима да поставе линк (везу) на сајт школе, или исти материјал уврсте у електронску базу библиотеке како би информисали све заинтересоване; писање песама на страним језицима и њихово превођење; прављење кратких видео снимака са поздравима или певањем на страним језицима, итд.


На сајту Европског дана језика (https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/sr-CyrlRS/Default.aspx) предлажу се још две активности:
Испеците торту за 20. годишњицу и/или помозите другима слањем рецепта за вашу торту како би се направила вишејезична књига рецепата. Циљ је прикупити рођенданске рецепте из различитих делова света и на различитим језицима, а затим 20 најоригиналнијих (и најукуснијих!) торти уврстити у посебну књигу рецепата за 20. годишњицу.


На колико различитих језика можете рећи/отпевати „Срећан рођендан“ за 20 секунди?

Добродошли на путовање европским језицима: откријте сличности, разлике и јединствене карактеристике!


С колегијалним поздравом,
Проф. др Биљана Чубровић, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије
Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва школских библиотекара Србије


Молимо вас да попуните и доставите до 10. 10. 2021. следећу табелу, коју можете преузети овде.