Славимо вишејезичност, прославимо Европски дан језика!

Европски дан језика, 26. септембар, установио је Савет Европе и обележавају га све земље чланице те међудржавне организације којој припада и Србија. Линк ка званичном сајту.

Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо вас да заједнички са Друштвом за стране језике и књижевности Србије и Друштвом школских библиотекара Србије у својим школама обележите Европски дан језика, 26. септембар.

Европски дан језика слави вишејезичност, вишекултурност и интеркултурност, толеранцију, отвореност, радозналост и подстиче на целоживотно учење.

Позивамо вас да нам се у обележавању Европског дана језика придружите и затим пошаљете кратак извештај о обележавању. Ваши радови допринеће размени искустава, умрежавању наставника али и ученика, као и промоцију хуманистичих вредности које сви заједно заступамо. Своје идеје и примере реализованих активности можете нам послати на електронске адресе dsjksrbija@gmail.com и dsbsevropski@gmail.com а ми ћемо израдити извештаје и додати их у постојећу базу података.

У овим несигурним временима може бити изазов организовати догађаје који су сигурни и безбедни имајући у виду специфичну епидемиолошку ситуацију и да се ове године због пандемије све активности одвијају отежано и под другачијим околностима, па предлажемо да и наша активност буде у складу са препорученим мерама (од стране надлежних органа и институција) у циљу заштите и безбедности здравља.

Неколико идеја са којима можемо бити на прописаној дистанци: направити онлајн квиз са појмовима и преводима из језика који се уче у школи; израда стрипа или прављење паноа са адекватним темама и постављање изложбе; кроз сасвим кратке активности ученике упознати са европском породицом језика чији саставни део је и наш језик и исписати по коју реч, реченицу, цитат; ученици онлајн могу пронаћи информације о здрављу и превенцији заразне болести ковид-19 на језицима који се  уче у школи, као и о вирусу корона који је променио животе свих нас, и могу заједно са наставницима језика и школским библиотекарима да поставе линк (везу) на сајт  школе, или исти материјал  уврсте у електронску базу библиотеке како би информисао заинтересоване; писање песама на страним језицима и њихово превођење; прављење кратких видео снимака са поздравима или певањем на страним језицима, итд.

Реализација оваквих активности може помоћи ученицима да се снађу у проналажењу одговарајућих извора и литературе које могу користити за самостално стицање знања и развијање вештина, као и за учење и подизање свести о значају учења језика.

С колегијалним поздравом,

Др Биљана Чубровић, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије,

Мирјана Радовановић Пејовић, председник Друштва школских библиотекара Србије

Молимо вас да попуните следећу табелу, коју можете преузети ОВДЕ, а уколико достављате фотографије, пошаљите их у jpg формату (а не у ворд документу) именоване називом школе.

Извештај са обележавања Европског дана језика који су објединиле колеге из Друштва школских библиотекара Србије
Преузмите извештај.