Француска секција Поморавског округа основана је 26. септембра 2018. године са циљем популаризације и промоције француског језика.

Крајем марта, тачније 26. марта навршило се шест месеци нашег постојања. На почетку је било много планова и верујемо да смо их све испуниле онако како смо то и замислиле. Кренимо редом.

Ово је био први месец Франкофоније (2019) који смо заједнички реализовале и сматрамо да је све било веома успешно.

На почетку месеца организовале смо (пишемо у женском роду јер немамо ни једног мушког колегу у Секцији) две Франкофоније. Најпре је 4. марта била представа под називом „Les collégiens chantent“ иначе, трећа по реду тог типа у Јагодини, у којој су певачке снаге на француском одмерили ученици основних школа Поморавског округа. Обе Франкофоније биле су организоване у Центру за културу у Јагодини, а план је да и надаље Јагодина буде домаћин Поморавске песме франкофоније. Школа домаћин у обе категорије је била ОШ „17. октобар“ из Јагодине.

Сутрадан, 5. марта, по први пут у нашем региону била је организована и представа под називом „Les lycéens chantent’“ где су се, као што и сам назив каже, средњошколци такмичили у што квалитетнијем певању на француском језику. Александра Стевановић, просветна саветница ШУ Јагодина, координирала је све акције и пропратила будним оком дајући нам несебичну подршку у свему.

Поред тога, Александра је била и председник жирија у обе Франкофоније (поред ње, ту су били професори музике и професори разредне наставе) који су били задужени сваки за свој део наступа. Поред председника жирија, Александра је та која је обезбедила све награде за најуспешније учеснике.

30. марта 2019. године, организовале смо Прво окружно такмичење из француског језика у 6. разреду.

Такмичење је било организовано у Ћуприји у ОШ „Ђура Јакшић“ и морамо рећи да је све било на нивоу једног окружног такмичења. Било је укупно 35 учесника. Такмичење је било организовано у Ћуприји а Франкофонија у Јагодини, а све уз свесрдну и несебичну помоћ просветне саветнице из Јагодине, Александре Стевановић, без које све ово не би ни било могуће организовати.

И овде прича тек почиње.

Планови су да сва ова такмичења постану традиција које ћемо обогатити новим догађајима.

Срдачан поздрав из Јагодине, Француска секција Поморавског округа

  1. април 2019. године

О Франкофонији у Јагодини

У првом блоку видео снимака су награђени ученици из категорије основних школа, у другом блоку су ученици средњих школа. а у трећем блоку- спот који је основна школа “Ђура Јакшић“ из Ћуприје урадила за своју ученицу која је освојила 3. место на овогодишњој Франкофонији у категорији основних школа. Иначе ученица је претходне године похађала 6. разред основне школе.

Имена награђених ученика

Основна школа

  1. место на 3. поморавској Франкофонији у Јагодини, у категорији основних школа – Дуња Миладиновић, ученица 8. разреда ОШ “ 17. октобар “ из Јагодине – “Love story“ француске певачице Indile.
  2. место на 3. поморавској Франкофонији у Јагодини, у категорији основних школа – Софија Радовановић, ученица 8. разреда ОШ “ Јован Јовановић Змај“ из Свилајнца песма – “ Si t’étais là“ француске певачице Louane.
  3. место на 3. поморавској Франкофонији у Јагодини, у категорији основних школа. – Јана Антић, ученица 6. разреда ОШ “ Ђура Јакшић“ Ћуприја – песма “Ma philosophie“ – Амел Бент

Средња школа

  1. место на 1. поморавској Франкофонији у Јагодини, у категорији средњих школа – Петар Божичић, ученик 3. разреда Гимназије из Параћина – песма „Le temps des cathédrales“ – Bruno Pelletier
  2. место на 1. поморавској Франкофонији у Јагодини, у категорији средњих школа – Милица Стојадиновић ученица 3. разреда Техничке школе из Деспотовца песма „Dernière danse“ – Indila.
  3. место на 1. поморавској Франкофонији у Јагодини, у категорији средњих школа – Јелена Костић и Душица Љубанић, ученице 4. разреда Гимназије “Светозар Марковић“ из Јагодине – песма “Je te le donne“ – Vitaa feat Slimane